Prečo jesť melón: Výhody a nutričné hodnoty
Články

Prečo jesť melón: Výhody a nutričné hodnoty

Melón, najmä ten vodový (červený), je neodmysliteľnou súčasťou leta pre mnohých ľudí. Jeho osviežujúca chuť a vysoký obsah vody ho robia ideálnym ovocím počas horúcich dní. Okrem toho, že skvele chutí, ponúka aj množstvo zdravotných benefitov a dôležitých živín. Poďme sa bližšie pozrieť na to, prečo jesť melón a aké sú jeho nutričné prednosti.

Prečo jesť melón? Hlavné dôvody

Existuje viacero presvedčivých dôvodov, prečo zaradiť melón do svojho jedálnička, najmä počas letných mesiacov:

  • Vynikajúca hydratácia: Melón tvorí približne 92 % vody. Konzumácia melóna tak významne prispieva k dennému príjmu tekutín, čo je kľúčové pre správnu funkciu organizmu, najmä v teplom počasí alebo po fyzickej aktivite.
  • Nízky obsah kalórií: Napriek svojej sladkej chuti obsahuje melón relatívne málo kalórií. Šálka nakrájaného melóna (približne 150 g) má len okolo 45-50 kcal, čo z neho robí skvelú voľbu pre tých, ktorí si strážia hmotnosť.
  • Zdroj dôležitých vitamínov a minerálov: Melón je dobrým zdrojom vitamínu C, vitamínu A (vo forme beta-karoténu) a draslíka. Obsahuje aj menšie množstvá ďalších vitamínov a minerálov.
  • Bohatý na antioxidanty: Obsahuje významné antioxidanty, ako je lykopén (zodpovedný za červenú farbu dužiny) a vitamín C. Antioxidanty pomáhajú chrániť telo pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
  • Podpora trávenia: Vďaka vysokému obsahu vody a určitému množstvu vlákniny môže melón podporovať zdravé trávenie a pravidelnosť vyprázdňovania.
  • Potenciálne prínosy pre srdce a cievy: Niektoré zložky melóna, ako lykopén, citrulín a draslík, sú spájané s podporou zdravia srdcovo-cievneho systému. Citrulín sa v tele mení na arginín, ktorý pomáha produkovať oxid dusnatý, látku uvoľňujúcu a rozširujúcu cievy.
  • Zdravie pokožky a vlasov: Vitamín A je dôležitý pre zdravú pokožku a vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je kľúčový pre silnú štruktúru pokožky a vlasov.

Nutričné hodnoty melóna

Nutričný profil melóna sa môže mierne líšiť v závislosti od odrody a zrelosti. Nižšie sú uvedené približné hodnoty pre 100 gramov surového vodového melóna:

Nutrient Približná hodnota na 100g
Energia 30 kcal
Voda 91.5 g
Sacharidy 7.6 g
z toho cukry 6.2 g
Vláknina 0.4 g
Bielkoviny 0.6 g
Tuky 0.2 g
Vitamín C 8.1 mg (cca 10% ODD*)
Vitamín A (RAE**) 28 µg (cca 3% ODD*)
Draslík 112 mg (cca 2% ODD*)
Lykopén 4532 µg

*ODD = Odporúčaná denná dávka (môže sa líšiť)

**RAE = Retinol Aktivity Ekvivalenty

Odpoveď na otázku, prečo jesť melón, teda čiastočne spočíva aj v tomto priaznivom nutričnom profile – veľa vody a živín pri nízkom obsahu kalórií.

Detailnejší pohľad na kľúčové zložky

Voda

Ako už bolo spomenuté, dominantnou zložkou melóna je voda. Dostatočná hydratácia je nevyhnutná pre takmer všetky telesné funkcie, vrátane regulácie telesnej teploty, transportu živín, funkcie kĺbov a odstraňovania odpadových látok.

Lykopén

Lykopén je silný antioxidant patriaci do skupiny karotenoidov. Je zodpovedný za červenú farbu melóna, paradajok a ďalších druhov ovocia a zeleniny. Štúdie naznačujú, že lykopén môže prispievať k ochrane buniek pred oxidačným stresom a má potenciálne priaznivé účinky na zdravie srdca a môže pomáhať chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením.

Vitamín C

Tento esenciálny vitamín je dôležitý antioxidant, ktorý podporuje imunitný systém, prispieva k tvorbe kolagénu (dôležitého pre pokožku, cievy, kosti a chrupavky) a zlepšuje vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov.

Vitamín A (Beta-karotén)

Melón obsahuje beta-karotén, ktorý si telo dokáže premeniť na vitamín A. Vitamín A je kľúčový pre dobrý zrak (najmä videnie za šera), zdravú pokožku a sliznice, ako aj pre správnu funkciu imunitného systému.

Citrulín

Melón, najmä jeho biela časť blízko kôry, obsahuje aminokyselinu citrulín. V tele sa citrulín premieňa na arginín, ďalšiu aminokyselinu, ktorá hrá úlohu pri syntéze oxidu dusnatého (NO). Oxid dusnatý pomáha uvoľňovať a rozširovať cievy, čo môže mať pozitívny vplyv na krvný tlak a krvný obeh.

Typy melónov a ich rozdiely

Hoci najčastejšie sa pod pojmom „melón“ myslí vodový melón (Citrullus lanatus), existujú aj iné druhy, ktoré patria do rodu Cucumis:

  • Vodový melón (červený): Najznámejší, s vysokým obsahom vody, červenou (niekedy žltou alebo oranžovou) dužinou a typickými čiernymi semenami (aj keď existujú aj bezsemenné varianty).
  • Cukrový melón (Cantaloupe): Má oranžovú, sladkú a aromatickú dužinu a sieťovanú šupku. Je bohatší na beta-karotén (vitamín A) ako vodový melón.
  • Melón Galia: Kríženec medzi cantaloupe a honeydew. Má sieťovanú šupku ako cantaloupe, ale zelenkastú, sladkú a šťavnatú dužinu.
  • Melón Honeydew (Medový): Má hladkú, bledožltú až zelenkastú šupku a svetlozelenú, veľmi sladkú dužinu.

Každý typ má mierne odlišný nutričný profil a chuťové vlastnosti, ale všetky sú považované za zdraviu prospešné.

Praktické tipy na výber a skladovanie

Ak si chcete vybrať ten najlepší melón, vyskúšajte nasledujúce tipy:

  • Hľadajte symetrický tvar: Melón by mal byť primerane súmerný, bez výrazných preliačin alebo mäkkých miest (okrem miesta, kde ležal na zemi).
  • Skontrolujte hmotnosť: Zrelý melón by mal byť ťažký na svoju veľkosť, čo naznačuje vysoký obsah vody.
  • Poklepte naň: Zvuk by mal byť dutý, nie tupý. To naznačuje správnu zrelosť a šťavnatosť.
  • Pozrite sa na „poľnú škvrnu“: Miesto, kde melón ležal na zemi, by malo byť krémovo žlté alebo oranžovo-žlté. Ak je biele alebo zelenkasté, melón pravdepodobne nebol zozbieraný v plnej zrelosti.

Skladovanie: Celý, nerozkrojený melón môžete skladovať pri izbovej teplote niekoľko dní, prípadne v chladničke až 2 týždne. Po rozkrojení ho zabaľte do potravinovej fólie alebo uložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte v chladničke. Spotrebujte ho do 3-5 dní.

Na čo si dať pozor?

Aj keď je melón veľmi zdravý, existuje niekoľko vecí, na ktoré je dobré myslieť:

  • Obsah cukru: Hoci je nízkokalorický, obsahuje prirodzené cukry. Ľudia s cukrovkou alebo tí, ktorí si striktne strážia príjem cukru, by mali konzumovať melón s mierou a zarátať ho do svojho denného príjmu sacharidov.
  • Glykemický index (GI): Vodový melón má relatívne vysoký glykemický index, čo znamená, že môže rýchlejšie zvýšiť hladinu cukru v krvi. Avšak jeho glykemická nálož (GL), ktorá zohľadňuje aj množstvo sacharidov v porcii, je nízka vďaka vysokému obsahu vody. Preto mierna konzumácia zvyčajne nespôsobuje problémy.
  • Tráviace ťažkosti: U niektorých jedincov môže konzumácia veľkého množstva melóna naraz spôsobiť nadúvanie alebo tráviace ťažkosti, čiastočne kvôli obsahu fruktózy a iných FODMAP látok (fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov).

Záver

Melón je oveľa viac než len sladká letná pochúťka. Je to vynikajúci zdroj hydratácie, obsahuje dôležité vitamíny, minerály a antioxidanty, pričom má nízky obsah kalórií. Dôvody, prečo jesť melón, zahŕňajú podporu hydratácie, dodanie živín, ochranu pred oxidačným stresom a potenciálne benefity pre srdce a pokožku. Zaradením melóna do svojho jedálnička si môžete spestriť stravu chutným a zároveň výživným spôsobom.

Dôležité upozornenie: Informácie uvedené v tomto článku majú iba informatívny charakter a nenahrádzajú odbornú lekársku alebo výživovú konzultáciu. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy alebo otázky týkajúce sa vašej stravy, poraďte sa so svojím lekárom alebo kvalifikovaným odborníkom na výživu.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *